Abraham Lincoln - citati

Abraham Lincoln

Abraham Lincoln (12. 2. 1809. - 15. 4. 1865.) je američki političar i državnik koji se smatra najvećim predsjednikom SAD u historiji. Rođen je u skromnoj familiji, a u mladosti se školovao za advokata.U njegovoj 10 godini,tocnije 1818. umrla mu je majka. Nakon toga Abrahamov otac - Thomas Lincoln ponovno se ozenio.Oceva zena usadila je u mladog Abraham voju za skolovanjem i disciplinom. Politikom se bavio od godine 1832. a godine 1856. se priključio Republikanskoj stranci, osnovanoj zato da bi se suprotstavila širenju ropstva među novopriključenim državama SAD.

 

Godine 1860. njegov izbor za predsjednika SAD je potaknuo južne robovlasničke države SAD da započnu proces otcjepljenja i stvore Konfederaciju američkih država. Lincolnova vlada u Washingtonu je odbila to prihvatiti što je u proljeće 1861. dovelo do izbijanja američkog građanskog rata.

 

Iako se nije istakao kao posebno talentiran ratni vođa niti je, sve do sam kraj, imao uspjeha u izboru generala Unije, Lincoln je imao ključnu ulogu u njegovom pobjedničkom ishodu. Dok je na početku iz političkih razloga kao cilj rata naveo očuvanje Unije, godine 1862. je donio proklamaciju o ukidanju ropstva, čime je Unija od strane Konfederacije preotela simpatije svjetske javnosti. Istovremeno je bez mnogo obzira kršio i mimoilazio mnoge ustavne odredbe o ljudskim pravima i slobodama kako bi suzbio južnjačku petu kolonu. Njegovo predsjednikovanje se također ističe po cijelom nizu reformi koje su ojačale pozicije federalne vlasti na račun federalnih država.

 

Nekoliko mjeseci nakon što je pobijedio na izborima 1864. godine, Konfederacija je prisiljena na kapitulaciju i rat završen pobjedom Unije. Nekoliko dana kasnije Lincoln je ubijen u teatru kao žrtva fanatičnog južnjačkog glumca Johna Wilkesa Bootha.

Izbori su stvar naroda. Odluka je u rukama naroda. Ako narod okrene leđa toj vatri i sprži zadnjicu, onda će taj isti narod morati da sjedi na plikovima.

Ljudi običnog izgleda su najbolji na svijetu. Zato ih je Gospodar toliko i stvorio.

Ne brini ukoliko nisi prepoznat, međutim, teži ka tome da zaslužiš prepoznavanje.

Ne kidajte grubo niti prijateljstva, jer ako ih treba ponovo vezati, ostaće čvor.

Ne znam ko je bio moj djed. Više sam zabrinut šta će biti njegov unuk.

Pravo na kritiziranje ima onaj ko je spreman pomoći.

Prijatelj je onaj koji ima iste neprijatelje poput tebe.

Sve što jesam ili što se nadam da ću biti, dugujem svome anđelu - majci.

Svi žele da žive dugo, ali niko ne želi da bude starac.

Svijet nikada nije imao dobro definiranu riječ sloboda.

Ujed se ne liječi ubijanjem psa.

Uvijek imaj na umu da je tvoja vlastita odlučnost da uspiješ daleko važnija od bilo čije druge odlučnosti.

Zar ne uništavam svoje neprijatelje kada ih učinim svojim prijateljima?

Žena je jedina stvar koje se bojim, a za koju znam da me neće povrijediti.