Ava Gardner - citati

Ava Gardner

Ava Gardner (Grabtown, 24. prosinca 1922. - London, 26. siječnja 1990.), američka filmska diva. Nakon tečajeva glume i dikcije, debitira na filmu 1942. godine. Do 1947. godine već je dostigla status zvijezde nastupajući u pustolovnim i ljubavnim filmovima prosječne vrijednosti. Na filmskom platnu magnetična erotičnost tamnokose senzualne ljepotice dolazi do punog izražaja - pa Avu proglašavaju najljepšom glumicom na svijetu, što je potvrdila i ulogom u filmu "Bosonoga kontesa". Zajedno sa Lanom Turner i Ritom Hayworth je činila seks trio 1950-ih. Bila je druga žena Franka Sinatre.

 

Njezine nezaboravne glumačke kreacije u filmovima iz pedesetih godina snimljenim po Hemingwayevim romanima - "Snjegovi Kilimandžara" i "Sunce se ponovo rađa" - pribavili su joj atribut tipične hemigvejevske junakinje. Likove impulzivnih, temperamentnih junakinja maestralno je odigrala u filmovima "Mogambo" i "Noć iguane". Posljednju veću filmsku ulogu odigrala je 1980. godine.

Ja imam samo jedno pravilo dok glumim - vjerujem režiseru i dajem mu dušu i srce.

Kad vam prođe medeni mjesec, drage moje, nemojte pokušavati muža zadržati ljubomorom: moglo bi se dogoditi da uspijete.

Mislim da je glavni razlog raspada mojih brakova taj što sam uvjek predobro voljela, ali nikad mudro.

ne razumijem ljude koji vole raditi i pričati o tome kao da je to neka vrsta proklete dužnosti. Kad ne radimo ništa osjećam se kao da plutam u toploj vodi. Ugodno, savršeno.

Promatrajući se detaljno, ja sam ipak prilično površna osoba.

Samo zato što sam se promovirala kao sirena i odigrala razne uloge u vezi sexa, ljudi čine pogrešku misleći da sam takva u stvarnom životu. Oni ne mogu biti u većoj zabludi.