Baruch de Spinoza - citati

Baruch de Spinoza

Baruch de Spinoza, kasnije Benedict de Spinoza (Amsterdam, 24. studenog 1632. - Den Haag, 21. veljače 1677.), bio je nizozemski filozof židovskog porijekla. Iako je bio jedan od pionira racionalne misli, Spinozin značaj nije shvaćen sve do godinama nakon njegove smrti. Kao jedan od temelja prosvjetiteljske misli i suvremenog biblijskog kriticizma, Spinoza se danas smatra jednim od najznačajnijih racionalista 17. vijeka. Njegov magnum opus, posthumno izdana Etika (Ethica), u kojem se protivi Descartesovom dualizmu, također mu je donijelo status jednog od najznačajnijih zapadnih filozofa u povijesti. Georg Wilhelm Friedrich Hegel je kasnije za sve suvremene filozofe rekao sljedeće: "Ili si spinozist ili uopće nisi filozof".

 

Spinoza je odrastao u nizozemskoj židovskoj zajednici. U tom je periodu razvio (tada) jako kontroverzne ideje o autentičnosti hebrejske Biblije i prirodi Svetog. Kao reakciju na to, zajednica je izdala herem (hebrejski: חרם), kojim ga je u dobi od 23 godine isključila iz zajednice. Kao dodatak tomu, Rimokatolička crkva je njegova djela stavila na ozloglašeni Index Librorum Prohibitorum.

 

Spinoza je ostatak života proveo u miru, radeći kao izrađivač leća. Odbijao je nagrade i priznanja, kao i nekoliko prestižnih predavačkih pozicija, a obiteljsko je nasljedstvo ostavio sestri. Njegova filozofija i način života rezultirali su time da ga je suvremeni filozof, Gilles Deleuze, nazvao "princom filozofa".

 

Baruch de Spinoza je umro u dobi od 44 godine, navodno od bolesti pluća, vjerojatno tuberkuloze ili silikoze koju je mogao dobiti inhaliranjem staklene prašine koja je nastajala dok je radio leće. Pokopan je u dvorištu crkve Nieuwe Kerk u Haagu.

Duše se ne pobjeđuju oružjem, nego ljubavlju i blagorodnošću.

Kad ljubav hoće govoriti, razum mora šutjeti.

Ljudima najviše smeta ako njima vladaju oni koji su im ravni.

Malo je onih koji umiju podnositi vlastite mane kod drugih ljudi.

Mana mnogih ljudi je što žele da budu učitelji drugih, a ustvari bi trebalo još dugo ostati učenici.

Mene ne uznemirava smrt, nego umiranje.

Osim Boga, nikakva supstanca ne može postojati, niti se može zamisliti.

Pod uzrokom samoga sebe razuijmem ono čija suština sadrži u sebi postojanje, ili ono čija se priroda ne može shvatiti drugačije, nego kao postojeća.

Red i veza ideja jesu isti kao red i veza stvari.

Samo o onome izvjesno znamo da je dobro ili hrđavo, što uistinu vodi saznanju, ili što može da nas spriječi da saznajemo.

Sreća je odsutnost bola.

Trudio sam se usrdno da se ljudskom djelovanju ne smijem, a da ga ne oplakujem i da ga ne prezirem, nego da ga shvatim.

Tuga prenosi čovjeka iz veće savršenosti u manju.

U prirodi stvari nema ničeg slučajnog, nego je sve određeno iz nužnosti božje prirode da na izvijestan način postoji i funkcionira.

Vidjesmo iz iskustva, da je mržnja prema narodima za Židove načelo održanja.

Žene mogu pružiti onoliko prijateljstva koliko pozajme od ljubavi.