Che Guevara - citati

Che Guevara

Ernesto Rafael Guevara Lynch de la Serna, poznatiji kao Che Guevara (1928 - 1967) bio je kubanski revolucionar, inače po zvanju liječnik iz Argentine. Ernesto Guevara de la Serna rođen je 14. juna 1928. u mjestu Rosario, jednom od većih argentinskih gradova, u dobrostojećoj porodici. Iako je porodica bila aristokratskog porijekla, preferirala je socijalističke ideje. Godine 1947. Ernesto susreće mladu Bertu Gildu Infante, znanu pod imenom Tita. Tita je bila članica argentinske komunističke omladine i njih dvoje će kasnije postati nerazdvojni prijatelji. Zajedno će čitati marksističke tekstove i raspravljati o aktuelnim pitanjima. Godine 1948. Ernestu je 20 godina i upisuje se na studij medicine na univerzitetu u Buenos Airesu. Do marta je položio sve ispite iz prve godine, u junu polaže sve ispite iz druge godine, a u decembru iste godine sve ispite sa treće godine. 1. januara 1950. mladi Ernesto kreće na putovanje sjevernim argentinskim provincijama, i to na biciklu kojeg je preradio u maleni motor. Tako stiže u San Francisco del Chahar, blizu Córdobe, gdje njegov prijatelj Alberto Granado upravlja centrom za oboljele od lepre. Po povratku s tog putovanja nastavlja studij s velikim interesom za alergije, astmu i lepru.

Che u Meksiku 1955. sreće skupinu kubanskih emigranata na čelu s Fidelom Castrom. Oni planiraju revoluciju, a Che im se pridružuje. Nakon tri - četiri godine, nakon mukotrpnog uvježbavanja, iskrcavanja koje će preživjeti tek dvanaest gerilaca, planinskih borbi, famozne bitke za Santa Claru, smiješila se pobjeda. Predsjednik Batista pobjegao je u Santo Domingo, revolucija je pobijedila. Te pobjedničke 1959. godine Che će dobiti kubansko državljanstvo.

 

Posljednji dani te, 1965. i 1966. godine, Che je uglavnom u Kongu, u Africi. Kad bude prisiljen napustiti Kongo, vraća se u Južnu Ameriku: Urugvaj, Brazil, Paragvaj, Argentina, te naposljetku zemlja u kojoj će umrijeti: Bolivija. Bolivijski su gerilci sa Cheom u svojim redovima 23. marta 1967. godine vojsci zadali težak poraz. U aprilu mjesecu bitke ponovo donose gerilske trijumfe. U oktobru mjesecu iste godine vodi se bitka na mjestu Quebrada de Yuro: na jednoj strani Barrientesove trupe, na drugoj strani Cheovi gerilci. U noći sedmog oktobra Che i drugovi su opkoljeni. Teško ranjen u nogu, Che je ležao u zgradi škole u Higuerasu. Mario Turan ubio ga je mučki, s devet hitaca, devetog oktobra. Istog dana bolivijska je vlada obznanila svijetu vijest o Cheovoj egzekuciji. Cheovo tijelo pokopano je u neoznačenoj masovnoj grobnici, a tek je trideset godina kasnije dostojno sahranjeno u mauzoleju u Santa Clari.

Bolje je umrijeti stojeći, nego živjeti na koljenima.

Ja nisam oslobodioc. Oslobodioci ne postoje. Narod sam sebe oslobađa.

Kad god nas smrt iznenadi biće dobrodošla ukoliko je naš ratni poklič dospio makar do jednog uha koje sluša i jedne ruke koja će se ispružiti kako bi preuzela naše oružje.

Mnogi će me zvati avanturistom, što ja i jesam, ali jedne druge, posebne, vrste. One vrste koja je spremna žrtvovati svoj život za svoja uvjerenja.

Muškarci su rođeni za revolucionare, tim više ako imaju potporu u ljubavi žene.

Ne znam da li će kubanska revolucija preživjeti ili neće. Ukoliko ne preživi, nemojte me tražiti među izbjeglicama u ambasadama. Jednom sam to već iskusio i nikada to više neću ponoviti. Izaći ću sa automatom u rukama na barikade i boriću se do kraja.

Nije me briga ako padnem, sve dok je iza mene neko ko će podići moju pušku i nastaviti pucati.

Okrutne vođe se mijenjaju samo zato da bi nove vođe postale okrutne.

Pustite me da kaže, po cijenu da me smatrate budalastim, da je pravi revolucionar vođen velikim osjećajem ljubavi.

Revolucija nije jabuka koja padne kada joj dođe vrijeme. Ti si taj koji je treba natjerati da padne.

Tišina je argument koji se iskazuje drugim sredstvima.

Tužna je stvar nemati prijatelje, ali je još tužnija stvar nemati neprijatelje.

Ukoliko se treseš od ljutnje na svaku nepravdu onda si moj suborac.

Uvijek sve do pobjede.

Znam da ste ovdje da me ubijete. Pucajte kukavice, ubićete samo čovjeka.