Arhitektura - citati

Arhitektura

Arhitektura u užem smislu je znanost i umjetnost projektiranja i oblikovanja zgrada i drugih građevina. Arhitekt je osoba koja se bavi arhitekturom. Pojam "arhitektura" se također koristi za proizvode arhitektonske djelatnosti, npr. arhitektura Novog Zagreba ili arhitektura Dioklecijanove palače.

 

Arhitekt se bavi planiranjem i projektiranjem zgrada i drugih građevina, te sudjeluje u nadzoru i vođenju izgradnje istih. Arhitekt osmišlja građevine s obzirom na kontekst i program, razmatrajući pri tom masu, formu, volumen, prostor, teksturu, strukturu, svijetla i sjene, materijale i pragmatične poput troškova, konstruktivnih i tehnoloških ograničenja da bi došao do praktičnog, ekonomičnog i po mogućnosti umjetničkog arhitektonskog djela.

 

Arhitektura je umjetnost oblikovanja prostora volumenom. Ona je likovna umjetnost koja ima praktičnu namjenu – zaštita od prirodnih nepogoda (kiša, vjetar, snijeg ...), hladnoće ili vreline. Građevina izvana tvori volumen (kao skulptura), dakle ima raspored i odnos masa, odnos punog i praznog, zatvorenog i otvorenog, svojstva građe, osobitosti obrade površina, obojenost itd. Uz tri dimenzije – širinu, visinu i dubinu, arhitektura uključuje i četvrtu dimenziju – vrijeme, tj. kretanje potrebno da se arhitektura "doživi" sa svih strana, iznutra i izvana! Osobit je i prostor unutrašnjosti arhitekture koji je potrebno promatrati neodvojeno od vanjskog omotača.

Frank Lloyd Wright

Velikim arhitektom se ne postaje toliko pameću koliko kultivisanim i bogatim srcem.

Frank Lloyd Wright

Sve fine arhitektonske vrijednosti su i ljudske vrijednosti, ili u protivnom nisu vrijedne.

Frank Lloyd Wright

Sve što sam naučio od Eliel Saarinen-a je kako napraviti troškovni račun.

Frank Lloyd Wright

Najkorisnija altka arhitekte je brisač na crtaćem stolu, i ćuskija za rušenje na gradilištu.

Daniel Libeskind

Niko se neće odreći nebodera. Ima nešto privlačno, gotovo duhovno u neboderima. Neboderi nisu nesreća današnjeg svijeta. Oduvijek ste imali visoke tornjeve koji se ocrtavaju na nebu, još od srednjovjekovnih katedrala. Naravno da naši neboderi nisu svete građevine, nego mjesta u kojima živimo, gdje radimo.

U duši sam više urbanista nego arhitekta. Moji mentori naučili su me da uvijek prvo gledam na grad i ljude. Kad radim neki projekt, izbjegavam onu brzu prepoznatljivost koja odmah ukazuje na nekog autora. Mislim da autor treba biti manje važan od onoga što radi, uvijek treba biti iza svog projekta.

Boris Podreka

Automobil je danas fetiš, simbol slobode: ne možemo ga izbaciti iz centra grada, zato saobraćajnu gužvu i problem parkiranja moramo pametno rješavati. Osim toga, podzemne garaže ne moraju biti ružne i mračne, one uz dovoljno znanja i imaginacije mogu biti lijepi i ugodni prostori, u kojima se nećete osjećati zarobljeno i klaustrofobično.

Robert Venturi

Savršena simetrija je bolest uma.