Besmrtnost - citati

Besmrtnost

Besmrtnost (lat. immortalitas) je stanje oslobođenosti od smrti ili uništenja, odnosno stanje večnog života. Pojam besmrtnosti obično označava učenje po kojem duša nadživljuje telesnu smrt. Ponekad se odnosi i na večnost bića. Učenje o besmrtnosti može uključiti samo preživljavanje duše shvaćene kao duhovne suštine privremeno smeštene u telu ili može uključivati uskrsnuće tela, kao u avramskim religijama.

 

Prema Platonovoj filozofiji moguće je da duša nadživi propast tela. Za Aristotela, duša je forma tela, i ne može postojati bez njega kao odvojena supstancija, kao što osmeh ne može postojati bez lica. U platonističkim i neoplatonističkim tradicijama besmrtnost se pre doživljava kao bezvremenost, gde je cilj mudrog čoveka živeti izvan vremena, a ne živeti večno. Teorija lične besmrtnosti naglašava da ćemo posle sopstvene smrti (kao smrti koju utvrđuju drugi) živeti drugi život, odnosno nastaviti da živimo večno. Činjenica je da neke od crta ličnosti mogu nastaviti postojanje i nakon smrti. Nečije delo, slava ili ozloglašenost, ili geni, mogu svakako opstati u duhovima ili telima drugih.

 

Argumenti da je duša besmrtna uključuju metafizičke dokaze (npr. da je jednostavna, te se ne može razložiti), moralne (npr. da je besmrtnost pretpostavka moralnosti, te pravedni trijumfuju, a nepravedni bivaju kažnjavani) i empirijske (npr. slučajevi da živi ljudi imaju iskustva sa dušama ili duhovima mrtvih). Nijedan dokaz iz ovih porodica ne uživa neko veće poštovanje među savremenim filozofima. Metafizičke dokaze je napao Hjum, a posebno Kant u knjizi II Transcendentalne dijalektike Kritike čistog uma. Moralni dokazi više liče na puste želje nego na dokaze, a empirijski su diskreditovani opštim nepoverenjem u parapsihologiju. Religija ostaje najsnažniji izvor verovanja u besmrtnost, a stav da je nekoherentno pretpostavljati odvajanje duha i tela ostaje glavni filozofski odgovor. Međutim, mnogo manje pažnje je posvećivano pitanju zašto besmrtnost izgleda poželjna.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

čovječanstva; a kad je tako, onda besmrtnost ljudske duše nesumnjivo i postoji.

Ako čovjek teži za besmrtnošću, ako osjeća volju kako bi trajalo, onda ga ništavilo i smrt privlače isto tako, a to privlačenje tokom godina postaje sve jače.

Fjodor Mihajlovič Dostojevski

Kad biste uništili kod čovječanstva njegovu besmrtnost u njemu bi odmah usahnula ne samo ljubav nego i svaka živa sila da produži život na ovom svijetu.

Ako besmrtnost ne postoji, nju će sad ili kasnije pronaći veličanstveni ljudski um.

Ako je uvjerenje za besmrtnost toliko potrebno za čovjekov život, onda je ono normalno stanje

Besmrtne su samo mrtve stvari.

Besmrtnost je strašan alibi; nije lako živjeti jednom nogom s one strane groba, a drugom s ove.

Jorge Luis Borges

Besmrtnost je u sjećanju drugih i u dijelu koje ostavljamo.

Blaga ono tko dovijeka živi imao se radi čega i rodit.

Friedrich Nietzsche

Velika laž o besmrtnosti ličnosti razara svaku umnost, svaku prirodu u instinktu - sve što je djelatno, životvorno, što osigurava budućnost u instinktima izaziva buduće nepovjerenje.

Vijenci besmrtnost su u naše vrijeme mnogo poskupili.

Jedna otkrivena istina besmrtna je i njenom autoru daje pravo na besmrtnost jer se poput nove materije u prirodi ne može uništiti.

Kad bi nam neko ponudio besmrtnost na zemlji, tko bi htio primiti taj žalosni poklon?

Ljudima se neopisivo sviđa izraz besmrtnosti. Nema te ludosti koju ne bi učinili da bi se toga dokopali, kako bi trajali bar jedan dan duže.

Johann Wolfgang Goethe

Nema veće utjehe za prosječnog čovjeka od saznanja da ni genije nije besmrtan.

Prvi preduvjet za besmrtnost je smrt.

Čovjek je smrtan, ali njegovo ime može postati besmrtno.