Ljubav - citati

Vekovima slavljena kao jedna od najmoćnijih emotivnih stanja, romantična ljubav je bila inspiracija za neke od najuzvišenijih dostignuća čovečanstva. Karakteristično usmeren ka jednoj osobi, to je kompleks koji uključuje osećanje erotike, kognitivne, emocionalne i bihevioralne elemente, koje je teško ako ne i nemoguće razmrsiti. Otuda svako istraživanje "romantične ljubavi" je istraživanje osećanja sa više komponenti, od kojih neke, kao što je erotska, takođe može da deluje nezavisno od ostalih; obrnuto nije moguće, tako da sve gore navedene komponente predstavljaju osnovne njene sastojke.

 

Ljubav je dakle kompleks više emocija vezanih uz osećaj snažne privrženosti i vezanosti. Reč ljubav može se odnositi na različite osećaje, stanja i stavove, u rasponu od generičkih zadovoljstva ("ja volim hranu") do intenzivnih međuljudskih atrakcija ("volim svoju ženu"). Ova raznolikost namene i značenja, u kombinaciji sa složenošću osećaja koji su uključeni, čini da biva neobično teško definisana dosledno, čak i u poređenju s drugim emocionalnim stanjima. Ljubav je najuzvišeniji ljudski osjećaj i određenu osobu čini boljim čovjekom i budi u njoj ono najlepše. Ona je nadmoćno stanje duha u kome niko ne može da ti naudi, pozicija u kome ništa ne tražiš, ne očekuješ, jer sve već imaš i nosiš u sebi.

 

Iako se mnogi slažu da se radi o nekoj vrsti intenzivnije forme dopadanja, naučnici insistiraju na kvalitativnoj razlici između nje i dopadanja. Sa jedne strane dopadanje predstavlja kombinaciju privlačnosti i poštovanja, dok romantična ljubav uključuje drugačije fiziološke manifestacije, osećaj ispunjenosti u prisustvu onog drugog, želju da se radi za dobrobit i zadovoljstvo partnera, osećaj poverenja udružen sa potpunom otvorenošću.

 

Kao apstraktni pojam, ljubav se obično odnosi na duboki, neizrecivi osećaj nežne brige za drugu osobu. Čak i to ograničeno poimanje, ako je to uopšte moguće, obuhvata mnoštvo različitih osećaja, od strastvene želje i intime romantične ljubavi, neseksualne emocionalne porodične bliskosti i platonske, do duboke pobožnosti ili verskih ljubavi.

 

Kada se razmatra na apstraktnom nivou, obično se odnosi na međuljudsku ljubav, iskustveno osećanje jedne osobe za drugu. Često biva uključena u brigu za ili identifikaciju sa osobom ili stvari, uključujući i sebe (npr. narcizam). Pored kros-kulturalne razlike u shvatanju, ideja o ljubavi se promenila u velikoj meri tokom vremena. Neki istoričari datiraju moderna shvatanja romantične ljubavi u Evropi tokom ili posle srednjeg veka, iako u prilog prethodnog postojanja romantičnih osećanja svedoči drevna ljubavna poezija.

Bertrand Russell

Svijet bez ljubavi je svijet bez vrijednosti.

Blaise Pascal

Srce ima svoje razloge koje razum ne poznaje.

Blaise Pascal

Ljubav nema godina, ona se uvijek rađa.

Plutarh

Duša zaljubljenog čovjeka živi u tuđem tijelu.

Postoje dva suprotstavljena načina kako čovjek može voljeti sebe: nesebično i sebično. Samo prvi način služi samoodržanju, dok je drugi samouništavajući.

Nije se teško zaljubiti, nego je to teško reći.

Nitko nije obavezan da drugog voli više nego sebe sama.

Od svih istina najdublje su i najtrajnije istine srca.

Biti zaljubljen ne znači nužno i voljeti. Biti zaljubljen je određeno stanje; voljeti je čin. Stanje podnosimo, za čin se odlučujemo.

Ljubav je staklo koje se lomi ako ga čovjek primi suviše nesigurno ili suviše čvrsto.

Da bismo nekoga dolično voljeli, treba ga tako voljeti kao da će sutra umrijeti.

Nije dovoljno ljubav posaditi, treba je i zalijevati.

Ostavi onome koji voli ono što voli, jer ako mu kažeš da ostavi ono što voli, on će i dalje voljeti ono što voli, a tebe će mrziti.

Kome se ljubav smije, taj poznaje samo šalu i radost.

Voli me da te mogu voljeti, drži me da te mogu držati.

Ljubavne rane može izliječiti samo onaj tko ih je zadao.

Ljubav ne pita da li se dolikuje.

Tko se u mrkloj noći uputi svojoj dragoj, svijeću nosi u srcu.

Prava ljubav je nijema, a lažna brbljava.

Krhka je ta ljubav, koja se od prvog udarca lomi.

Gdje je jedna ljubav, tamo drugoj mjesta nema.

Ljubavni pogled dug je tekst.

Kad je u srcu plamen, neka će iskra izletjeti i na usta.

Što više ljubavi, to manje riječi.

Ne vole oni koji ne pokazuju svoju ljubav.