Mudrost - citati

Mudrost

Mudrost je pojam koji označava duboko znanje, uvid, dobro rasuđivanje. Ljudi koji teže mudrosti nazivaju se filozofima (gr: filia - ljubav, sofia - mudrost). Onaj ko se okreće mudrosti nalazi vremena za duhovno usavršavanje, ne dopuštajući da ga "progutaju" zahtevi praktičnog života. I ludak i mudrac se smeše, ali mudrac zna zašto to čini, a ludak ne zna.

 

Tamo gde blista površnost, mudri se na vreme povlače u svoje senke. Mislim da je mudrost dar da vidiš nešto što drugi ne vide, a tako je očigledno i jednostavno. Ne znam kako se postaje mudar. Da li čistom dušom, razložnim gledanjem na život i svet oko nas, da li je mudrom čoveku reč u duši. Jer bez vremena... ništa ne zri.

 

Mudar čovek ne govori mnogo ali sve što izusti u retkim trenutcima svoga govora ima smisao, značenje i poruku. Mudar čovek nije obavezno i učen, ali ima neki vid prirodne predispozicije za shvatanje i tumačenje života pa je samim tim vrlo pametan i odmeren. Svaka reč je na mestu, svaka konstatacija je vid saveta ili način pomoći, svako delo je promišljeno i ima za cilj uzvišeni faktor poštovanja drugoga.

Konfučije

Ono što hoće, mudrac to traži u sebi. Prost čovjek to traži kod drugih.

Onaj ko poznaje druge je mudar, onaj ko poznaje samog sebe je prosvjetljen, onaj ko može pobjediti druge je jak, onaj ko je pobjedio samog sebe je svemoćan.

Poznavati druge je inteligencija; poznavati sebe je prava mudrost. Kontrola drugih je snaga; kontrola sebe samog je prava moć.

Baltasar Gracian Morales

Mudar čovjek misli o svemu s određenom razlikom: on se udubi tamo gdje dno ima otpor i misli uvijek da postoji još nešto što se ne može zamisliti. Njegovo mišljenje ide tako daleko kao i njegova briga.

Baltasar Gracian Morales

Mudrome više koriste neprijatelji, nego ludome prijatelji.

Baltasar Gracian Morales

Mudrost ne prihvaća vjerovatnosti, ona se uvijek kreće po jasnoj svjetlosti razuma.

Baltasar Gracian Morales

Oprezna šutnja svetinja je mudrosti.