Politika - citati

Politika

Prema definiciji, politika označava procese i način na koji se donose odluke unutar jedne grupe ljudi. Iako se obično politika odnosi na vlade, političko ponašanje se opaža u bilo kojoj grupi ili instituciji koju sačinjavaju ljudska bića. Političke nauke proučavaju političko ponašanje i proučava način na kojima se moć stvara i primjenjiva unutar grupe i kako se nečija volja prenosi na ostale članove neke grupe.

 

Politika pretpostavlja početnu raznovrsnost stajališta, pa je pomirenje razlika među uključenim stranama također jedan od njenih ciljeva. To se postiže predlaganjem rješenja koje se smatra racionalnim i ispravnim. Druge članove zajednice potrebno je pridobiti za tu opciju, što se postiže raspravom i uvjeravanjem. Stoga je komunikacija iznimno važna za politiku, a u sebi sadrži i borbu za poborništvom.

 

Donesena odluka, iako teži zajedničkom dobru, može zadirati u suprotne interese nekih pripadnika određene grupacije, što otvara mogućnost da je oni ne slijede. U tom slučaju upotreba fizičke sile može jamčiti da će odluku poslušati i oni kojima ne odgovara!

 

Takva upotreba sile je politička samo ako je većina pripadnika smatra opravdanom i svrhovitom za dobrobit grupe. Radikalna suprotnost nasilnom rješavanju jest dogovor pripadnika grupe, konsenzus. Nedostaci takvog načina su: dugotrajnost procedure, pogotovo u velikim zajednicama i ponovna primjena sile nad onima koji ne prihvate konsenzus.

 

Tipični rezultati politike su društveni sukobi, ograničenost resursa, planiranje budućnosti, odnosi s drugim zajednicama.

U politici postoje dvije metode koje predstavljaju dvije devize: skršit ćeš me, ali me nećeš saviti i savit ćeš me, ali me nećeš skršiti.

U politici, ako hoćeš da se nesto kaže, pitaj muškog. Ako hoćeš da se nešto napravi, pitaj ženu.

Albert Einstein

Moj politički ideal je demokratija. Poštujmo svakog čovjeka kao biće i ne pravimo ni od koga idola.

Nema vlasti bez ljudi, ljudi bez materijalnih dobara, materijalnih dobara bez prosperiteta, niti prosperiteta bez pravde i dobre politike.

Istina u politici mora čekati dok nekome ne postane potrebna.

U politici se reskira smrt zbog predugog pamćenja.

Politika je kao sfinga iz basne: proždire sve one koji ne riješe njene zagonetke.

Tko je protiv politike, zapravo je za politiku koja se provodi nad njim.

Najveći politički činilac na svijetu je trbuh. To je mašina koja sve pokreće.

Politika je veliki mamac za ovdašnje vjerske autoritete, takoreći njihova strast i najvažnije dopunsko zanimanje.

Jer, politika nije dječja igra - posluh i potpora u politici su jedno isto.

Javna je služba kruna karijere i mladim ljudima najvrjednija ambicija. Politika je i dalje najveća i najčasnija pustolovina.

Mahatma Gandhi

Napokon, može se čak i politici vratit - iz sjećanja, hvale dostojnog, na porodične tradicije, dužnost prema otadžbini, i druge slične zvučne banalnosti.

Umjetnost ratovanja je umjetnost uništavanja ljudi, a politika je umjetnost zavaravanja.

Tko se ne bavi politikom, a već je u političkom članstvu partije, što ne čini tako rado, on služi vladajućoj partiji.

Najbolji naučnici trebali bi podučavati političare rigoroznosti u analizi kompleksnih sistema i situacija te umijeću eksperimentiranja. Mali pilot eksperimenti mogli bi se prakticirati prije primjene na čitave države. Politika bi trebala biti selekcija različitih društvenih projekata koje bi bilo najbolje provjeriti pilot eksperimentom!

Ne patim od nekih posebnih strahova, osim što se bojim prljave politike. Taj strah od prljave politike i nije tako čudna pojava, s obzirom na to da upravo takav tip politike vlada na ovim prostorima. Također, politika je ovdje na neki način postala i opasan posao.

U politici je malo bratstva, u politici je samo interes i korist.

Voltaire

Iz čega si nastao zavisi od genetike - u šta ćeš se pretvoriti, od politike.

Nije li politika zapravo samo vještina da se laže u pravi čas.

Zuko Džumhur

Politička revolucija napreduje; država-policajac ustupa mjesto državi-proizvođaču.

Stare turske hanove po drumovima zamijenile su automobilske stanice na autostradama. Romantičnih drumskih razbojnika, koji su nekada napadali usamljene putnike i karavane, više nema. Zamijenile su ih velike međunarodne kompanije koje napadaju čitave narode. Hajdučija se polako sa carskih džada preselila u međunarodnu politiku.

Tko se upusti u lov, politiku i ljubav, neće izići kada to želi.