Sreća - citati

Sreća

Čitav se život pitam što je sreća. Kako je prepoznati? Uhvatiti za glavu ili rep i reći, eto, to je to!

 

Sreća, užitak i zadovoljstvo su emocionalna stanja u kojima smo zadovoljni. Definicija sreće je jedan od najvećih psihologijskih problema. Predložene definicije uključuju slobodu, sigurnost, položaj u društvu, materijalna dobra, unutarnji mir i tako dalje. Moguća definicija mogla bi biti da je sreća stanje u kojem ljudi ponašanjem dolaze do suprotstavljanja vanjskim silama koje bi inače dovele do nesreće (tuge). Druga definicija govori da je sreća trajno, pozitivno emocionalno stanje koje uključuje smireno zadovoljstvo svojim životom, ali i aktivno zadovoljstvo i postignuća.

 

Riječ zadovoljstvo se često koristi za izražavanje lokaliziranog, tjelesnog osjećaja, dok se sreća koristi s dubljim smislom, unutrašnjim osjećajima. Sreća traje duže od brzo prolaznog zadovoljstva, te se često promatra kao neprocjenjiva. Ona može doći kao posljedica pomno planirane situacije, može biti uzrokovana dobrotom drugih, ili situacija koje se osjećaju kao pozitivne i vrijedne. Mnogo uvrježenije mišljenje za sreću je to da je uzrokovana cjelokupnim životom i svjetonazorom. Pitanje najboljeg oblika življenja je jedno od glavnih tema etike.

Da li je srećan? Po većini mjerila, jeste, vjeruje da jeste. Ne zaboravlja, ipak, završni hor iz Edipa: Ne nazivaj čovjeka srećnim dok ne umre. - John Maxwell Coetzee

Jovan Dučić

Nije tačno rečeno da je svaki čovjek kovač svoje sreće, tačno je, naprotiv, da je svaki čovjek uvijek sam kovač svoje nesreće.

Vjerujemo da je sreća plod slobode, a sloboda plod smjelosti. - Karl Popper

Čovjek nije nikada više na kušnji nego u trenutku neumjerene sreće. - Lew Wallace

Marko Aurelije

Pogledaj u dubinu svoje duše. Tu ćeš naći izvor prave sreće, izvor nepresušni, samo valja da ga neprestano dubiš.

Martin Luther King

Sreća slomi ljude mnogo prije nego nesreća.

Ako želiš biti sretan, nauči ugađati. - Matthew Prior

Možemo se uzdati i u sreću, ali neka nam barut bude ipak uvijek suh. - Oliver Cromwell

Baltasar Gracian Morales

Svatko ima toliko sreće i nesreće koliko ima razboritosti i nerazboritosti.

Baltasar Gracian Morales

Sreća se umori ako nekoga dugo nosi na leđima.