Žena - citati

Jednom je jedna grupa muškaraca raspravljala na temu: Kako izgleda najljepša žena na svijetu? Jedan je volio plameno - crne, kao ugalj oči, sa vatrenim pogledom. Drugi je volio sivo-plave oči, beskrajno duboke, kao nebo. Trećem su pak najdraže bile one sa braon očima, tople i nasmijane...A za kosu, jedan je govorio da su ljepše žene sa kraćom kosom, a drugi je tvrdio – sa dužom, koja pada sve do peta. Jedni su se oduševljavali onima sa visokim i veličanstvenim držanjem... a drugi radije manjim, nježnijim i elegantnijim figurama.

 

I svaki od njih je mislio da su njegovo mišljenje i opis najtačniji i nije prestajao da ubjeđuje one druge u ispravnost svog suda. Vidjevši da tako nikada neće stići do zajedničke saglasnosti, napokon riješiše da odu do jednog mudrog čovjeka i da čuju njegovo mišljenje:

- Počeli smo da polemišemo, rekoše mu, i nismo nikako uspjeli da se razumijemo. Kaži nam ti, mudri čovječe, koja žena je najljepša žena na svijetu?

 

Dugo je starac gledao u bijele vrhove dalekih planina, povremeno se neprimjetno osmjehujući... i naposljetku odgovori sa ove tri riječi: ONA KOJU VOLIŠ.

Jovan Dučić

Žena nikad ne vidi jednog muškarca u celini, nego uvek u detalju: da lepo peva, ili lepo igra, ili lepo svira, ili se lepo oblači, ili se lepo ponaša, ili, najzad, da ima uspeha u društvu ili uspeha kod žena.

Jovan Dučić

Žene počinju bivati duboko milosrdne tek kad su i same duboko nesrećne; u sreći su bezdušne i pustoglave, sasvim obratno od muškarca, koji je dobar samo kad je srećan.

Nicolas Chamfort

Hoćemo li da nas žene vole, moramo ih uvjeriti da ih ne poznajemo. Jer njima ne ide u glavu kako ih netko može i voljeti i poznavati u isto vrijeme.

Srećko Lazzari

Pametna žena postupa sa muškarcem kao kovač sa gvožđem: prvo ga dobro zagrije, a onda ga po svom ukusu oblikuje.

Ibn Zafar

Ako imaš pametnu ženu, ješćeš plodove sa drveta spoznaje; ako je glupa onda sa drveta života.

Ibn Zafar

Žene su suviše slabe da ne bi zloupotrijebile svoju slabost.

Ivan Cankar

Iskusna žena vidi i ono što je muškarcu zauvjek skriveno.

Johann Nestroy

Suviše brbljaju žene tek kada ostare; dok su mlade, one suviše toga - prešute.

Bernard Buffet

Svi muškarci očekuju od žene isto - žene od svakog muškarca očekuju nešto posebno.