Žena - citati

Jednom je jedna grupa muškaraca raspravljala na temu: Kako izgleda najljepša žena na svijetu? Jedan je volio plameno - crne, kao ugalj oči, sa vatrenim pogledom. Drugi je volio sivo-plave oči, beskrajno duboke, kao nebo. Trećem su pak najdraže bile one sa braon očima, tople i nasmijane...A za kosu, jedan je govorio da su ljepše žene sa kraćom kosom, a drugi je tvrdio – sa dužom, koja pada sve do peta. Jedni su se oduševljavali onima sa visokim i veličanstvenim držanjem... a drugi radije manjim, nježnijim i elegantnijim figurama.

 

I svaki od njih je mislio da su njegovo mišljenje i opis najtačniji i nije prestajao da ubjeđuje one druge u ispravnost svog suda. Vidjevši da tako nikada neće stići do zajedničke saglasnosti, napokon riješiše da odu do jednog mudrog čovjeka i da čuju njegovo mišljenje:

- Počeli smo da polemišemo, rekoše mu, i nismo nikako uspjeli da se razumijemo. Kaži nam ti, mudri čovječe, koja žena je najljepša žena na svijetu?

 

Dugo je starac gledao u bijele vrhove dalekih planina, povremeno se neprimjetno osmjehujući... i naposljetku odgovori sa ove tri riječi: ONA KOJU VOLIŠ.

Žena može postati prijatelj muškarcu samo ovim redom: prvo poznanica, zatim ljubavnica, pa tek onda prijatelj.

Vrag nosi bradu, a žena vraga.

Taj, niskoga rasta, uskih pleća, širokih kukova i kratkih nogu, rod nazvati lijepim mogao je samo polnim nagonom zasljepljeni ljudski intelekt: u tome naime nagonu sadrži se sva njegova ljepota. S više prava, nego lijepim, mogao bi se ženski rod nazvati neestetičnim. U samoj stvari nemaju žene ni za muziku, ni za poeziju, ni za slikarsku umjetnost ni pravoga smisla ni osjećanja, već to je, ako se tim razmeću i to tvrde, puko majmunisanje iz želje za dopadanjem.

Već sam pogled na stas ženin kaže nam, da žena nije određena ni za velika duševna, ni tjelesna djela. Ona se ne odužuje životu onim što radi, već onim što trpi: bolovima kod porođaja, brigom za dijete, pokornošću pred čovjekom, kome ona mora da bude strpljiva saputnica, koja ga razonođuje. Najveći bolovi, radosti i isticanja snage njoj nisu dati; njen život treba da protiče mirnije, beznačajnije i slabije, nego čovjekov, i uglavnom ne treba da bude ni sretniji, ni nesretniji.

Što je muškarac stariji, sve više ima smisla za platonsku ljubav. Kod žene je, to pouzdano znam, obratno.

Svaka žena će se udati - i nijedan muškarac.

Muškarci priželjkuju sve ono što nemaju, a žene samo ono što imaju druge žene.

Žene naviknute da misle su žene na koje se obično ne misli.

Kad su sa svojim ženama, muškarci imaju rasijan pogled kao da su na groblju.

Žena, sreća i vjetar kratko traju.

Svaka žena je bespomoćna dok joj se ne osuši lak na noktima.

Žene se ne udešavaju toliko za muškarce koliko protiv žena.

Muškarci gledaju žene da bi ih vidjeli, žene gledaju muškarce da bi bile viđene.

Mi uzimamo žene zbog onoga što one nisu, a kasnije ih napuštamo zbog onoga što one jesu. Nisu, dakle, one krive što mi ne znamo šta hoćemo!

Kada se muškarac udvara ženi, onda on očekuje da će joj se dopasti. Kada se ženi dopadne muškarac, onda ona očekuje da joj se on udvara.

Žena ti kaže Idi k vragu!. Ti odeš, a ona te i tamo dočeka.

Nema drskijeg stvora od žene uhvaćene u preljubu, kad drskost i bijes iz prijestupa crpi.

Prava nevolja sa ženama jeste što one same stalno pokušavaju da se prilagode muškim teorijama o ženama.

Kada žena izabere pisanje kao profesiju u većini slučajeva je to zato da bi sebi izborila mjesto u društvu u kome vladaju muškarci.

S lijepim ženama je kao s nogometom. Veselimo se lijepom vikendu, a nakon toga smo beskrajno razočarani.

Žene su ljubavnice za mlade muževe, prijateljice za zrele, a bolničarke za stare.

Ljude pecaš zlatom, ženama i krunama.

Muškarčeva sreća je: želim. Ženina sreća je: on želi.

Emancipovana žena je žena koja i prije i poslije braka ima zanimanje.

Ko mrzi žene, zapravo je prema njima galantniji od onoga koji ih voli; onaj ih, naime, smatra nesavladivima, a ovaj se još nada da će s njima izići na kraj.