Duško Radović - citati

Duško Radović

Duško Radović rođen je 1922. godine u Nišu. Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio - Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine bio je urednik Studija B. Umro je 1984. godine u Beogradu.

 

Poznatija dela: Kapetan Džon Piplfoks (1953), radio - igra; Poštovana deco (1954), pesme; Smešne reči (1961), pesme; Pričam ti priču (1963), pesme i priče; Na slovo, na slovo (1963-1965), televizijska serija; Če, tragedija koja traje (1969. sa M. Bećkovićem), poema; Vukova azbuka (1971), pesme; Zoološki vrt (1972), pesme; Beograde, dobro jutro 1 (1977), aforizmi; Beograde, Dobro jutro 2 (1981),aforizmi; Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak (1983), poezija i proza za decu u četiri knjige; Beograde, dobro jutro 3 (1984), aforizmi.

 

Dela ovog autora prevođena su na sve značajnije svetske jezike. Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Ako rešite sve probleme svoje dece, oni neće imati drugih problema sem vas.

Ako vam ne ide škola - udajte se. Ako ne možete naći posao - rodite dijete. Manji problemi se uspješno rješavaju većim.

Ateisti ne moraju biti pošteni. Nema boga koji bi za njih bio nadležan.

Bogatite svoj zajednički život, borite se za raznovrsnost života, budite realni i odmjereni kad određujete svoje ciljeve i želje, jaki i uporni kad ih trebate ostvarivati.

Brak ne može biti cilj.

Budite ljubomorni, ne jedno na drugo, već na svoj brak. Čuvajte ga i branite od svih iskušenja, smatrajte ga dragocjenim za svoju sudbinu i sreću.

Da li bi ljudi mogli biti bolji? Mogli bi, ali niko neće prvi da počne. Svi imaju loša iskustva. Nismo li se malo puta zaklinjali da ćemo biti bolji? I neki stvarno postanu bolji, pa ispadaju naivni. Jer su oni drugi postali još gori.

Danas će biti lijepo svima onima koji ne traže mnogo.

Danas je prvi dan, početak. Želim vam da vas ne boli ono što vas je bolelo, a da vas voli ono što vas nije volelo. Želim da vam deca budu bolja od vas, da se više vi hvalite njima nego oni vama. Želim da vas dobro služe noge, da na njima provedete veći deo nove...

Ima žena koje vole samo svoje muževe. Nisu ništa posebni ti muževi, već te žene.

Imati prijatelja, to znači pristati na to da ima ljepših, pametnijih i boljih od vas. Tko to ne može prihvatiti - nema prijatelja.

Ispunite život ženom i djecom. Brže će vam proći.

Juče je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: Dajte mi dobro dete, pa ćete videti kakav sam ja otac!

Juče je Konjarnikom protrčalo malo, čisto i rumeno prase. Pobeglo je sa nečije trpeze. U poslednjem trenutku. San svakog praseta je da umre kao svinja.

Jučer je jedan roditelj zavapio na roditeljskom sastanku: Dajte mi dobro dijete, pa ćete vidjeti kakav sam ja otac!

Kad je neko glup, ne možete mu to ni dokazati.

Ko nema u glavi ima u nogama, ko nema u nogama ima u banci, ko nema u banci ima nešto u Grockoj, ko nema ni u Grockoj – naći će mu se nešto u mokraći. Niko baš nije da nema nigde i ništa.

Lišće se umorilo i stari. Ono se naživjelo svog malog i skromnog života.

Ljepše je biti nečija baba nego samo baba.

Moli se pošteni taksista da diplomu zadrži, a da novac vrati. Od nečega se mora živeti.

Ne trčite za ženama da se ne sudarite sa onima koji od njih beže.

Neka su nam lekari živi i zdravi! Da nije njih, mnogi od nas ne bi imali pred kim da se skinu, niti bi imao ko da nas pipne.

Neki mijenjaju nove godine kao mala djeca pelene. Čim u jednoj godini urade onu stvar, odmah traže novu i čistu godinu.

Neko je jutros obuvao cipele drškom kašike za supu, pa se odjednom setio - otkad nije pojeo ništa kuvano i toplo! U zamagljene oči navrla su mu sećanja na majku, detinjstvo, na one žute i tople supe, na one tanke, guste i slatke rezance, na svečanu zvonjavu kašika...

Nemojte ovisiti o onome čega nema. Pravite se kao da imate i nešto drugo.