Duško Radović - citati

Duško Radović

Duško Radović rođen je 1922. godine u Nišu. Bio je glavni urednik "Pionirskih novina", urednik Programa za decu Radio - Beograda, urednik Programa za decu Televizije Beograd, urednik lista "Poletarac", novinar "Borbe" i od 1975. godine bio je urednik Studija B. Umro je 1984. godine u Beogradu.

 

Poznatija dela: Kapetan Džon Piplfoks (1953), radio - igra; Poštovana deco (1954), pesme; Smešne reči (1961), pesme; Pričam ti priču (1963), pesme i priče; Na slovo, na slovo (1963-1965), televizijska serija; Če, tragedija koja traje (1969. sa M. Bećkovićem), poema; Vukova azbuka (1971), pesme; Zoološki vrt (1972), pesme; Beograde, dobro jutro 1 (1977), aforizmi; Beograde, Dobro jutro 2 (1981),aforizmi; Ponedeljak, Utorak, Sreda, Četvrtak (1983), poezija i proza za decu u četiri knjige; Beograde, dobro jutro 3 (1984), aforizmi.

 

Dela ovog autora prevođena su na sve značajnije svetske jezike. Radović je dobitnik naših najuglednijih nagrada: Neven, Mlado pokolenje, Nagrade zmajevih dečjih igara, Nagrade sterijinog pozorja, Sedmojulske nagrade, kao i diplome Međunarodne organizacije za dečju književnost Hans Kristijan Andersen.

Netko je jutros obuvao cipele drškom kašike za juhu, pa se odjednom sjetio- otkad nije pojeo ništa kuhano i toplo! U zamagljene oči navirala su mu sjećanja na majku, djetinjstvo, na one žute i tople juhe, na one tanke, guste i slatke rezance, na svečanu zvonjavu kašika u dubokim i punim tanjurima... Rasplakao se naš sugrađanin u polumraku antrea i nekoliko vrelih suza kanulo je u davno ohlađenu i zaboravljenu kašiku.

Nije zdrava ona pamet koja mnogo zna, a malo može.

Nitko ne vjeruje lijepim ženama. Suviše su lijepe da bi bile vjerne. Takav je slučaj i sa pametnim muškarcima.

Pre nego što popravite svet, popravite česmu u svom stanu. Svet bi bio mnogo srećniji i lepši kad bi svako samo popravio česmu ili makar zube.

Prije nego što krenete tražiti sreću, provjerite - možda ste već sretni. Sreća je mala, obična i neupadljiva i mnogi je ne mogu vidjeti.

Proverite da li ste zaista dobar čovek. Pomozite onima koji vam ne mogu uzvratiti.

Roditelji tucite svoju decu čim vidite da liče na vas.

Subotom odlazimo na groblje da žalimo jedni druge.

Sunca nema. Ono, izgleda, čeka limun, koga također nema.

Sunce, bijelo i hladno kao petodinarka, kotrlja se nebeskom nizbrdicom. Tko ga nađe- njegovo je.

Teško je biti dete i biti dobar.

Tko se umije radovati- ima se čemu radovati.

Tko želi da je stalno u pravu, mora često mijenjati mišljenje.

Ulažite u stomak! To ulaganje daje brze i vidljive rezultate. Ulaganje u glavu je dugoročno i neizvesno.

Unesite u monotoniju i mrtvilo nečijeg života malo svoje neozbiljnosti, neodgovornosti i lošeg ukusa.

Za razliku od doktora nauka, seljaci imaju više znanja nego stručne spreme.

Za sve što niste mogli recite da niste htjeli.

Zakon kaže da su muž i žena u bračnoj zajednici ravnopravni. A to se može i ljepše reći: Povećajte svoje obaveze kako ne biste ugrožavali prava drugih.

Zašto se ulične korpe za otpatke ne podignu na visinu koševa za košarku? Bila bi to provokacija kojoj nitko od naše košarkaške nacije ne bi odolio. Koševi bi bili puni, a grad čist.

Žena je kao zima, ima dobre i loše strane. Dobre strane joj se vide, a loše osjećaju.

Žena mora biti žena non - stop. Jer se nikad ne zna kad muževi mogu postati muškarci.

Zima je kao i žena - ima dobre i loše strane. Dobre strane joj se vide, a loše osećaju.