Indijske poslovice - citati

Indijske poslovice

Republika Indija, koja je smeštena u južnoj Aziji i pokriva veći dio Indijskog podkontinenta, je druga najmnogoljudnija država na svijetu, s više od milijardu stanovnika, koji govore više od sto različitih jezika. Indija graniči s Bangladešom, Mianmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, a na jugu je oplakuje Indijski ocean, gdje ima susjede Šri Lanku i Maldive. Najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Calcutta na rijeci Ganges.

 

Ime Indija potječe od Sindhu, lokalnog imena za rijeku Ind. Zanimljivo je da Vede nemaju nikakvu posebno ime za Indiju. Razne su političke stranke predlagale za Indiju različita imena, među kojima su bili Hindustan, Hindu Rashtra i Bharath. Ime Bharat potječe od dva hinduska kralja po imenu Bharata. "Bha" na sanskrtu znači znanje ili svjetlost, a "rat" je glagol "raditi", pa je "bharat" onaj koji traži znanje. Indija je bila poznata i kao Hindustan (zemlja Hindusa), ali to se ime izbjegavalo nakon neovisnosti 1947., jer je indijski narod odlučio da će Indija biti sekularna država.

Sa istog izvora piju i mudrac i budala.

Sigurno će propasti onaj koji smišlja propast drugome.

Sjedinjene, čak i male stvari postaju jake; bijesan, divlji slon može biti vezan sa malo strukova slame upredenih u konopac.

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim.

Stablo ne uskraćuje svoju senku čak ni onome ko je došao da ga obori.

Što je vo bez jarma to je dete bez nadzora.

Suviše brzo uzdizanje početak je pada.

Svet laska slonu a gazi mrava.

Uvredom nećeš poniziti mudraca, pohvalom nećeš uzvisiti glupana.

Za mudru osobu cijeli je svijet učitelj, a za budalu je cjeli univerzum pun neprijatelja.