Lao Tse - citati

Lao Tse

Lao Tse počasno ime mu je Stari majstor. Napisao je knjigu Dao De Jing u kojoj govori o principu tao (to je apsolutni vladalac svijeta i života). Propovijedao je da svaka djelatnost mora biti u skladu sa principom tao ako želi biti uspješna. To se odnosi na život u porodici i u državi. Govorio je da sve u svijetu vječno kruži između jinga i janga - dvije suprotnosti.

 

Za njega početak svijeta je ništa. Međutim, za njega to nije praznina već neodređenno nešto, što tek treba da postane. Neophodan je ljudski um da bi se to odredilo i umnožilo. Dakle, samo u prvoj fazi tao je ništa, kao nepokretan, a kasnije to je princip nepokretnog kretanja.

Ako si pažljiv na kraju kao na početku, spriječit ćeš neuspjeh.

Bez izlaženja iz kuće možeš upoznati čitav svijet. Bez gledanja kroz prozor možeš vidjeti Tao neba. Što dalje ideš, manje znaš. Stoga mudrac: Saznaje bez putovanja, vidi bez gledanja, ostvaruje bez djelovanja.

Carstvo može biti povjereno samo čovjeku koji voli svijet jednako kao i svoje tijelo.

Da bi mogao uzeti, prvo moraš dati.

Dajte čovjeku ribu i nahranit ćete ga za jedan dan; naučite ga kako da je lovi i prehranit ćete ga za cijeli život.

Dobrota u riječima stvara povjerenje. Dobrota u mislima stvara dubinu. Dobrota u davanju stvara ljubav.

Ime koje se može izraziti nije nepromjenjivo ime.

Istinite riječi nisu uvijek lijepe. Lijepe riječi nisu uvijek istinite. Dobre riječi nisu uvijek uvjerljive. Uvjerljive riječi nisu uvijek dobre. Mudar nije uvijek učen. Učen nije uvijek mudar. Mudrac ne gomila stvari. Davanjem stiče. Što više daje, više ima.

Jedno jedino "evo ti" vrijedi više nego deset "neka ti Bog pomogne".

Kad čovjek ima ljubavi, nema straha.

Ko zna da ne zna, najviši je; ko misli da zna, ograničen je. Ko prepoznaje svoju ograničenost nema granica.

Lider je najbolji kada ljudi ne primjećuju da on postoji. Kada je njegov posao gotov i cilj postignut, oni kažu: mi smo to sami napravili.

Ljubav se hrani nadanjem.

Milost i nemilost uzrok su straha. Što cijenimo i čega se bojimo, u nama je samima.

Na ovom svijetu nema ničeg blažeg ni istančanijeg od vode. Ali ona pobjeđuje nepopustljivu tvrdoću i u tome joj ništa nije ravno. Slabo nadvladava snažno, tvrdoća popušta pred nježnime - To svako zna, pa ipak nitko ne djeluje u skladu s tim.

Nametati svoju volju drugima je nasilje, a nametati sebe sama vrhunac je nasilja.

Ne boj se neuspjeha, pokušaj još jednom.

Ne treba slaviti pobjede nad drugima, oni koji ih slave - krvoločni su. Ne širimo misli ubojica svijetom.

Nema većeg prokletstva od žudnje za moći. Nema većeg zla od žudnje za posjedovanjem. Nema većeg nedostatka od manjka skromnosti. Tek skromnost omogućava ispunjenje.

Onaj koji odmah svakom odobrava rijetko će kad moći kazati vlastitu riječ.

Onaj tko poznaje druge je mudar, onaj tko poznaje samog sebe je prosvjetljen, onaj tko može pobjediti druge je jak, onaj tko je pobjedio samog sebe je svemoćan.

Onome koji ne misli samo na sebe otkrivaju se svi oblici i stvari: u svojem kretanju on je kao voda; u svojem mirovanju on je kao ogledalo, ili kao jeka.

Pazite na svoje misli; one su početak postupaka.

Pohlepan čovjek uvijek ima dvostruku muku: kako da zgrne novac i kako da ga potroši.

Poznavati druge je inteligencija; poznavati sebe je prava mudrost. Kontrola drugih je snaga; kontrola sebe samog je prava moć.