Mark Twain - citati

Mark Twain

Mark Twain ili pravim imenom - Samuel Langhorne Clemens, rođen je 30. studenog 1835. godine u mjestu Florida u Missouriju. Majka mu je bila Jane (rođena Lampton; 1803 - 1890), iz Kentuckya, a otac John Marshall Clemens (1798 - 1847) po rođenju iz Virginie. Roditelji su mu se sreli kad se otac preselio u Missouri, te se oženili nekoliko godina kasnije 1823. godine. Bio je šesto od sedmero djece, od kojih je samo troje preživjelo djetinjstvo: njegov brat Orion (1825 - 1897), pa Henry koji je preminuo u eksploziji riječnog broda (1838 - 1858), i sestra Pamela (1827 - 1904). Njegova sestra Margaret (1833 - 1839) umrla je u dobi od tri godine, brat Benjamin (1832 - 1842) umro je tri godine kasnije. Brat Pleasant (1828 - 1829) umro je u dobi od šest mjeseci. Kada mu je bilo četiri godine s roditeljima se seli u mjesto Hannibal, lučki grad na rijeci Mississippi, gdje pohađa osnovnu školu. Otac mu je bio odvjetnik i sudac. Nakon što mu je otac preminuo od upale pluća 1847. godine kreće na tiskarski zanat. Kasnije je radio kao tiskar u Keokuku (Iowa), New Yorku, Philadelphiji, Pennsylvaniji i drugdje po SAD-u. Potom je bio kormilar na parobrodu na rijeci Mississippi sve do početka američkog građanskog rata 1861., kada je na kratko kao dragovoljac pristupio konjaništvu Konfederacije. Kasnije te godine pridružio se bratu u novoosnovanom teritoriju Nevada gdje je radio u rudniku srebra. Godine 1862. postaje izvjestitelj novina Territorial Enterprise u mjestu Virginia City u Nevadi, a 1863. počinje pisati članke za iste novine pod pseudonimom Mark Twain. Na rijeci Mississippi ta fraza znači "dva hvata duboko". Nakon preseljenja u Kaliforniju, točnije u San Francisco 1864. godine susreće američke pisce Artemusa Warda i Breta Hartea koji ga podupiru u njegovu radu. Godine 1865. preradio je bajku koju je čuo na kalifornijskim zlatnim poljima i objavio je pod naslovom The Celebrated Jumping Frog of Calaveras County. Za nekoliko mjeseci djelo je postalo veoma popularno. Godine 1867. predaje u New Yorku, a iste godine posjećuje Europu i Palestinu. Ta putovanja opisao je u knjizi The Innocents Abroad (1869.) koja preuveličava aspekte europske kulture, a koja je impresionirala američke turiste. Uskoro se (1870.) ženi s Olivijom Langdon. Nakon kratkog boravka u gradiću Buffalo (država New York) mladi bračni par seli se u mjesto Hartford u Connecticutu.

 

Većina Twainovih najboljih djela napisana je tijekom 1870-ih i 1880-ih u Hartfordu, te u vrijeme ljeta na farmi Quarry pokraj mjesta Elmira (država New York). Djelo Roughing It (1872.) potanko opisuje njegove rane pustolovine u doba kada je bio rudar i novinar. Pustolovine Toma Sawyera (1876.) slave djetinjstvo u gradu na obali Mississippija, dok djelo A Tramp Abroad (1880.) opisuje putovanje kroz njemački Schwarzwald. Roman Kraljević i prosjak (1882.) knjiga je za djecu fokusirana na zamjenu identiteta u tudorskoj Engleskoj. Život na Mississippiju iz 1883. kombinira autobiografski prikaz vlastitih iskustava kao rječnog pilota. Roman Yankee na dvoru kralja Arthura iz 1889. godine satirično je djelo na temu tlačenja ljudi u feudalnoj Engleskoj. Pustolovine Huckleberryja Finna (1884.) nastavak su Toma Sawyera i općenito se smatra Twainovim najboljim djelom. U romanu je riječ o dječaku zvanom Huck koji bježi od svoga oca na splavi rijekom Mississippi s odbjeglim robom Jimom. Ovo djelo, između ostalog, daje čitatelju sliku života na rijeci Mississippi prije građanskog rata.

Mark Twain preminuo je u Reddingu, 21. travnja 1910. godine.

Adam je bio samo čovjek; to sve pojašnjava. Nije htio jabuku zbog jabuke, već zato što je bila zabranjena.

Ako prihvatiš izgladnjela psa i nahraniš ga, on te neće ujesti. To je razlika između psa i čovjeka.

Bilo je predivno pronaći Ameriku, ali bi bilo još bolje da su je promašili.

Biti dobar je plemenito, međutm, govoriti drugima kako da budu dobri je plemenitije, ai zahtjeva manje napora.

Bolje je da šutiš i da te smatraju za budalu, nego da progovoriš i tako otkloniš svaku sumnju.

Bolje je zaslužiti počasti i ne dobiti ih, nego ih dobiti nezasluženo.

Bore samo označavaju mjesto na kojem je bio osmijeh.

Budimo zahvalni budalama. Da ih nije bilo, mi ostali ne bismo uspjeli.

Budite oprezni kada čitate knjige o zdravlju. Možete umrijeti zbog štamparske greske!

Činjenice su dosadne. Statistike su puno vjerovatnije.

Čitaoče, pretpostavi da si ti idiot... I zamisli da si član Kongresa... Čekaj, opet se ponavljam!

Civilizacija je neograničeno umnožavanje nepotebnih potreba.

Čovjek će učiniti mnoge stvari da bi bio voljen, a učiniće sve da mu zavide.

Čovjek koji je pesimist prije 48 godine života zna previše. Čovjek koji je optimista i nakon 48 godine života zna premalo.

Čovjek koji ne čita dobre knjige nema nikakve prednosti nad čovjekom koji ih uopšte ne zna čitati.

Čovjek koji ponese mačku za rep će naučiti nešto što ne može naučiti ni na jedan drugi način.

Čovjek ne može biti iskreniji osim kada prizna za sebe da je lažov.

Čovjek s novom idejom je luđak sve dok ta ideja ne uspije.

Daj svakom danu šansu da bude najljepši u tvom životu.

Djela govore više od riječi, ali ne tako često.

Dobar odgoj sastoji se u sakrivanju kako mnogo mislimo o sebi a kako malo o drugima.

Dobri prijatelji, dobre knjige i pospana savjest... to je idealan život.

Dobrota je jezik kojeg gluhi mogu čuti i slijepi vidjeti.

Grmljavina je dobra. Grmljavina je impresivna, ali je munja ta koja čini djela.

Hajde da se svi posebno potrudimo da prestanemo komunicirati međusobno, a da počnemo voditi konverzaciju.