Martin Luther King - citati

Martin Luther King

Martin Luther King Junior rođen je 15. siječnja 1929. godine u Atlanti, u saveznoj državi Georgiji. Baka koja ga je obožavala te brat i sestra zvali su ga kratko M.L. Taj nadimak pratio ga je kroz cijelo djetinstvo. Ime je dobio po ocu. Otac mu je bio svećenik (kasnije i upravitelj banke) i samim tim zauzimao je važno mjesto u crnačkoj zajednici. Mladi Martin bio je bistar dječak, s pet godina učio je napamet odlomke iz Biblije. Martin junior krenuo je na koledž s 15 godina, tri godine ranije nego što je slučaj s njegovim vršnjacima. Pohađao je Morehouse koledž u Atlanti, jednu od najboljih visokih škola za crnce u Sjedinjenim Državama. Godine 1948. kada mu je bilo 19 godina stekao je diplomu iz sociologije i krenuo na studij bogoštovlja u sjemenište Crozer u saveznoj državi Pennsylvaniji. Diplomirao je kao najbolji u svome razredu, te je nastavio studij na Sveučilištu u Bostonu. Započeo je rad na doktoratu i upisao napredni tečaj iz filozofije religije - studirajući hinduizam, šintoizam i islam, jednako kao i kršćanstvo.

 

U Bostonu upoznaje i svoju buduću suprugu - Corettu Scott. I ona je, kao i on, došla s Juga. Odrasla je u crnačkoj zemljoradničkoj obitelji u Alabami. U Bostonu je pohađala studij glazbe na New England konzervatoriju. Vjenčao ih je Martinov otac 18. lipnja 1953. godine u Corettinu domu u Marionu.

 

Uvečer, 5. prosinca 1955. nakon govora održanog u crkvi na aveniji Dexter, a kao uvod u bojkot autobusa zbog slučaja Rose Parks Martin Luther King Junior postat će medijski poznat. Njegov govor ujediniti će crnce i započeti pokret za građanska prava američkih crnaca. Od tada pa nadalje rasisti će ga obasipati uvredljivim i prijetećim pismima, redat će se anonimni telefonski pozivi. Bacit će mu bombu u kuću, ali samo zahvaljujući sreći njegova će obitelj preživjeti. U svom bijesu rasisti će spaliti crkvu na aveniji Dexter. Istovremeno policija će više puta bezrazložno pritvarati Martina.

 

U listopadu 1964. godine prima Nobelovu nagradu za mir.

 

Dana 4. travnja 1968. godine cijeli svijet je uzdrmala vijest da je dr. Martin Luther King poginuo kao žrtva atentata. Došao je u Memphis na veliki skup građana. Akcija politike protiv crnih mlinara navukla je oblake na obzor. King je računao sa tim da bi njega jednoga dana mogla sustići nasilna smrt. Ipak, ni to ga nije moglo zadržati u istupanju za svoje građane koje je jako poštovao. Bio je uvjeren da je jednog dana moguće nadici rasnu diskriminaciju.

Ako čovjek nije otkrio nešto za što je spreman umrijeti, nije vrijedan življenja.

Ako vi u vašoj borbi ne odolite iskušenju da upotrijebite silu, dolazeće generacije moraće za žetvu imati dugu i neutješnu noć.

Ako volite svoje neprijatelje, otkrit ćete da duboko u korijenima ljubavi leži snaga oslobođenja.

Biti kršćanin bez molitve nije ništa više moguće nego biti živ bez disanja.

Božja ljubav ne pripada onima koji su je dostojni već stvara one koji su dostojni Božje ljubavi.

Često se treba stidjeti ne toliko zbog zlodjela zlih ljudi, koliko zbog indiferentnosti dobrih.

Čovjek koji nije spreman da umre zbog nečega nije spreman ni da živi.

Drugi ti ne mogu jahati na leđima osim ukoliko su ona savijena.

Funkcija edukacije treba da bude da čovjeka uči da misli intenzivno i kritično. Inteligencija plus karakter - to je cilj prave edukacije.

Historija će morati zabilježiti da najveća tragedija ovog perioda socijalnih promjena nije okrutnost loših ljudi, nego apatična tišina dobrih ljudi.

Imam san da će moje četvoro male djece jednoga dana živjeti u naciji gdje im neće biti suđeno prema boji njihove kože, nego po njihovom karakteru.

Ja imam san da će moje četvero djece jednoga dana živjeti u naciji u kojoj niko o njima neće donositi sud po osnovu boje kože nego po osnovu njihovog karaktera.

Kada bi se bog razljutio i sa svijeta uklonio sve učenjake, ljudi bi se pretvorili u zvijeri i divlje životinje. Tada ne bi bilo ni razumnosti, ni duha, ni prava, već samo otimačine, krađe, ubistava i štetočinstva.

Karakteristika dobrog govornika je da prestane sa govorom kada bi smo ga najradije slušali.

Laž ne može živjeti.

Ljubav je jedina snaga koja neprijatelja može pretvoriti u prijatelja.

Mi iz iskustva znamo da tlačitelj nikada slobodnom voljom ne daje slobodu, dakle ona mora biti zahtjev potlačenih.

Mi moramo naučiti da živimo zajednokao braća, ili da nestanemo zajedno kao budale.

Mi moramo prihvatiti konačno razočarenje, ali ne smijemo nikada napustiti beskrajnu nadu.

Možda smo svi došli različitim brodovima, ali smo sada svi u istom čamcu.

Mrak ne može protjerati mrak; samo svjetlo to može. Mržnja ne može protjerati mržnju; samo ljubav to može.

Na kraju, nećemo se sjećati riječi naših neprijatelja, nego šutnje naših prijatelja.

Nacija koja godinu za godinom troši više novca na vojnu odbranu umjesto na programe socijalne nadogradnje je osuđena na duhovno prokletstvo.

Naše naučne moći su nadmašile naše duhovne moći. Sada imamo navođene projektile i zalutale ljude.

Naši životi se počinju završavati onoga dana kada počnemo šutiti o bitnim stvarima.