Nikola Tesla - citati

Nikola Tesla

Nikola Tesla (Smiljan, 10. srpnja 1856. - New York, 7. siječnja 1943.), znanstvenik i inovator svjetskog glasa. Radio je u području elektrotehnike i radiotehnike, te je izumio okretno magnetsko polje i višefazni sustav izmjeničnih struja. esla je bio podrijetlom Srbin i uvijek se ponosio svojim srpskim porjeklom i hrvatskom domovinom. Teslin otac Milutin bio je pravoslavni svećenik, a majka Georgina Mandić (zvana Đuka) bez formalne naobrazbe, ali veoma inteligentna žena. Kako je pisao i govorio Tesla, njegova se obitelj ranije prezivala Draganić.

 

Budući izumitelj svjetske slave pohađao je njemačku osnovnu školu u Smiljanu, a istu je završio u Gospiću. Nakon toga upisao se u Nižu realnu gimnaziju u Rakovcu kod Karlovca. Slobodno je vrijeme najviše volio provoditi s prijateljima. No, uživao je i u hvatanju ptica (ljubav prema pticama pratiće ga čitav život) i čitanju. U vrijeme puberteta volio se kartati ali tako zarađeni novac nikada nije nosio kući već ga je poklanjao drugima. Nakon završetka gimnazije dvije se godine nije školovao. Roditelji su na Nikolu vršili pritisak da postane svećenik ali on se tome protivio i upisao se na studij tehničkih znanosti u Grazu. Kasnije će u Pragu studirati tehniku. Tijekom studija upoznao se s Voltaireovim djelima te je odlučio pročitati sve što je ovaj napisao. U konačnici je pročitao sva njegova djela, ali ne samo to nego ih je i naučio napamet. Nakon završetka studija zaposlio se u telefonskom društvu i priključivao telefone po kućama u naredne dvije godine.

 

6. lipnja (1884.) odlazi u Sjedinjene Države i postaje američki državljanin. U New York je stigao s četiri centa u džepu, nekoliko vlastitih pjesama, proračunima za leteći stroj i preporukom Edisonova suradnika Charlesa Batchelora u kojoj je pisalo: "Gospodine Edison, poznajem dva velika čovjeka. Jedan ste vi, a drugi je mladić koji stoji pred Vama". Nakon ovakve preporuke Edison ga je zaposlio u svojoj tvrtki, ali se dva izumitelja nikako nisu mogla složiti u načinu rada što je vodilo ka neizbježnom sukobu. Tesla je prekinuo rad s Edisonom kada ga je ovaj uvrijedio zbog načina rada napisavši oproštajnu poruku sa sadržajem: "Doviđenje gospodine Edison." Zatim Tesla osniva vlastitu tvrtku - Tesla Electric Light & Manufacturing.

 

1912. godine je odbio primiti Nobelovu nagradu iz fizike jer je tvrdio da njegov suprimatelj Thomas Alva Edison nije pravi znanstvenik. Zadnje godine svog života proveo je hraneći golubove i živio je uglavnom od godišnjeg honorara iz domovine. Imao je napredni zametak fobije, ali istovremeno je bio brilijantan znanstvenik koji je imao dara da praktično dokaže svoje hipoteze. Njegove špekulacije o ostvarenju komunikacije s drugim planetama, izjave da može razdijeliti Zemlju poput jabuke, kao i njegova tvrdnja da je izmislio smrtonosnu zraku koja može uništiti 10 tisuća aviona na udaljenosti od 400 km nailazile su na podsmijehe i kritike. Untač tomu Tesla se danas smatra jednim od najplodnijih genija u elektrotehnici. Njegova velika zasluga je uvođenje izmjenične struje u široku uporabu. Teslini izumi zasnovani na izmjeničnoj struji postali su temelj cijelom daljnjem razvoju elektrotehnike.

1000 tajni prirode na koje sam se slučajno spoticao, dao bih za ovu jednu koju sam iščupao iz prirode, unatoč svim čudima i opasnostima s kojima sam se suočavao.

29 posljednjih dana u mjesecu je najteže. - Počeci života i rada u New Yorku, Americi

Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinstvo za cijelo čovječanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao bit će mi ta da je to djelo jednog Srbina. - Nikola Tesla u vrijeme posjete Beogradu 1892. godine

Ako ne razumiješ što je elektricitet, nisi usamljen. Čak i profesori, inženjeri, a i znanstvenici teško shvaćaju koncept.

Ako ne znate kako,promatrajte pojave prirode, ona će vam dati jasne odgovore i inspiraciju.

Ako pokušam nastaviti prekinuti tok misli, osjećam pravu duhovnu mučninu, nehotice tada prelazim na drugi posao, iznenađen svježinom uma i lakoćom kojom svladavam prepreke koje su mi prije kvarile račune. I redovito nalazim odgovore na teška pitanja uz najmanji napor.

Ako vas to zanima, pametno ste odabrali. Vjerujte svom instinktu. Ne dajte da vas znanje zavede. - Marconiju

Bez obzira što će budućnost donijeti, univerzalnu primjena tih velikih načela je potpuno ispravna, iako se njhov dolazak čini dug. - Izumi u budućnosti

Bilo što što pokušamo učiniti u bilo kojem polju moramo staviti pod naše zalaganje, jer ovisimo o snazi.

Bio sam pozitivno prestrašen, bilo je u tom otkucavanju nečeg mističnog, da ne kažem nadnaravnog, a ja sam bio sam u laboratoriji te noći. Premda nisam mogao dešifrirati njihovo značenje, bio sam siguran da ti signali nisu slučajni. U meni raste osjećanje da sam prvi čovjek koji je čuo signale sa druge planete.

Bio sam zadivljen ovim čovjekom, koji je bez pravodobnog obrazovanja ili znanstvenog iskustva toliko učinio. - O Thomasu Alvi Edisonu

Bitno je za miroljubiv opstanak čovječanstva da prevlada zajednička duhovna misao vodilja.

Boravim u hotelima. Imati vlastiti stan značilo bi vezati se emocijama za određeni prostor, a to odvlači pozornost i prisebnost od znanosti.

Borba žene za ravnopravnost završit će novim poretkom u odnosu na spol, u kome će žene biti nadmoćnije. Suvremena žena, koja već sada u čisto površnim pojavama predstavlja napredak svoga spola, samo je vanjski znak nečeg dubljeg i moćnijeg što sazrijeva u njedrima ljudske vrste.

Budući da je riječ "elektricitet" nema različita značenja, ne možemo ustanoviti prirodu električne energije.

Čak i materija koja se naziva anorganskom, smatra se mrtvom, a ona odgovara nevjernicima i daje nepogrešivost dokaza o životnom načelu unutar sebe. Sve što postoji, organsko ili anorgansko, živo i neživo je osjetljivo na poticaj izvana.

Čovjek je rođen da radi, da trpi i da se bori; tko tako ne čini, mora propasti.

Čovjek se mora vježbati u umjerenosti i nadzoru naših čula i sklonosti u bilo kojem pogledu, tako održavajući sebe mladim u tijelu i razumu. Suzdržavanje mi nije uvijek bilo po ukusu, ali su moja ugodna iskustva golema nagrada.

Čvrsto vjerujem u pravilo kompenzacije. Istinite nagrade su uvijek u razmjeru s radom i žrtvama.

Da je Edison trebao naći iglu u plastu sijenja, on bi nastavio s marljivošću pčele pregledavajući slamku po slamku dok ne bi našao predmet traženja. Nažalost bio sam svjedok ovih stvari, znajući da bi mu malo teorije i računa uštedilo 90% njegova rada.

Da se oslobodimo životinjskih nagona koji nas unazađuju trebamo napraviti potpuni rez. Sva ostala promišljanja su nepotrebna.

Današnji naučnici misle duboko umjesto da misle jasno. Čovjek mora biti razuman da misli jasno, dok neko ko duboko razmišlja može biti i lud.

Današnji naučnici su zamijenili matematikom eksperimente. Oni lutaju od jednačine do jednačine da bi naposljetku napravili neku strukturu koja nema nikakvog smisla u realnosti.

Današnji znanstvenici su supstituirali matematiku za eksperimente, te oni lutaju kroz jednadžbu do jednadžbi, i na kraju izgrađuju strukturu koja nema veze na stvarnošću

Dar mentalne energije dolazi od Boga, vrhunskog bića i ako mi koncetriramo naše misli o toj istini postajemo skladni s ovom velikom moći. Moja majka me naučila da treba svu istinu tražiti u Bibliji.