Pitagora - citati

Pitagora

Pitagora (otok Sam, oko 582. - Mezopotamija oko 496. pr. Kr.) često se prikazuje kao prvi "pravi" matematičar. On je vrlo važna osoba koja je doprinijela razvoju matematike, iako u biti znamo malo o njegovom matematičkom radu. Za razliku od mnogih kasnijih grčkih matematičara, od kojih imamo očuvanu bar neku knjigu koju su napisali, nije sačuvano nažalost ništa od Pitagorinih djela. Skupina učenjaka koju je vodio, napola religijska a napola znanstvena, slijedila je načelo tajanstvenosti, zbog čega nam je danas Pitagora tako tajanstvena osoba. Ipak, neke detalje iz Pitagorinog života znamo zahvaljujući njegovim ranim biografijama koje se oslanjaju na važne originalne izvore i koje svjedoče o Pitagori kao božanskoj osobi. Neki povjesničari ove podatke smatraju samo zanimljivim legendama, ali ono što je sigurno je činjenica da su ove biografije zaista vrlo stare.

 

U biti svega je broj. Sve se može brojevima iskazati, čak i duhovne stvari. Bili su impresionirani značenjem brojeva za svijet. Negirajući osjetilnu stvarnost, materiju kao supstanciju i svodeći svijet u svojoj biti na intelekt, na misao koja je izražena u kvantitativnom odnosu, Pitagoras smatra da je jedino forma neuništiva, a forma iz koje sve proizilazi upravo je broj. Nasuprot promjenljivim materijalnim predmetima i njihovim sadržajima, nasuprot cjelokupnom osjetilnom iskustvu, matematički brojni odnosi iskazuju vanvremenska, vječna obilježja. Uopšte se sve u prirodi mjeri i podčinjava broju; stoga upoznati svijet, njegovu strukturu i njegove zakonomjernosti i ne znači drugo do upoznati brojeve koji vladaju tim svijetom. Prema tome smatralo se da je ono ideal, koji obično empirijsko znanje ne može da pruži. Na osnovu matematike se predpostavljalo da je misao iznad čula. Ukoliko se svijet čula ne slaže sa matematikom, utoliko gore po svijet čula. Spoznaja postoji samo u matematskom mišljenju.

 

Pitagora je također bio i veliki filozof. U skladu s njegovim vjerovanjima o brojevima, geometriji i astronomiji, imao je filozofske nazore da je cijeli svijet sastavljen od suprotnosti, tj. suprotnih parova; zatim da su sve postojeće stvari sastavljene od oblika, a ne od materijalne tvari, a da je duša broj koji se samostalno pokreće i reinkarnira dok ne dođe do potpunog očišćenja (do kojeg se dolazi kroz intelektualne i obredne vježbe strogih Pitagorejaca).

Ako nešto želiš uraditi pameću, onda o tome razmišljaj noću.

Briga nas treba navesti na djelovanje - ne na depresiju.

Budale i tvrdoglavi bogate odvjetnike.

Čovjek je mjera svih stvari.

Iznad svakog oblaka koji pravi sjenu je zvijezda koja daje svjetlo.

Kamen je zamrznuta glazba.

Kvadrat nad hipotenuzom je jednak zbroju kvadrata nad katetama.

Misao je ideja u prolazu.

Najstarije riječi - "da" i "ne" - u isto vrijeme zahtijevaju najviše razmišljanja prije nego se kažu.

Nemoj biti od onih koji kažu malo sa puno riječi. Budi od onih koji kažu mnogo sa malo riječi.

Nemoj pričati malo na puno tema. Pričaj mnogo na nekoliko njih.

Nijedan čovjek nije slobodan ukoliko ne može kontrolisati sam sebe.

Niko nije slobodan ukoliko nije zadržao svoju vlastitu imperiju.

Onaj koji sije sjeme smrti i boli ne može požnjeti sreću i ljubav.

Prijatelji su poput saputnika na putovanju koji pomažu jedan drugome kako bi se zadržali na putu u sretniji život.

Radije odaberi da budeš jakog duha, nego jakog tijela.

Snaga uma počiva na trezvenosti - stoga sačuvaj svoj razum nezatamnjen strastima.

Šutnja je bolja od riječi koje ne nose značenje.

Sve dok čovjek nastavlja da uništava niže oblike života, dotle neće biti zdrav ili u miru. Sve dok čovjek masakrira životinje, dotle će se ubijati međusobno.

Sve dok su zakoni neophodni za čovjeka, oni neće biti odgovarajući za slobodu.

Vrlina je u harmoniji.

Zadovolji se da činiš dobro, a pusti druge da pričaju šta god žele.

Zar da čovjek mojega uma jede leševe?

Život je nalik na Olimpijske igre: jedni trguju, drugi gledaju, treći se bore.

Zlato provjeravamo vatrom, ženu zlatom, a muškarca ženom.