Plutarh - citati

Plutarh

Plutarh (45 - 120.godine), grčki povjesničar, biograf i esejist. Rodio se u malom gradu Chareonei, provincija Boetija.

 

Tada je najvjerojatnije vladao car Klaudije. Bio je dva puta u Rimu, uz ostala mjesta koja je posjetio putujući po Sredozemlju. Većinu života proveo je u rodnom mjestu. Neka djela posvetio je dvama uglednim rimskim senatorima. Vodio je aktivan život, a bio je i svećenik u Delfima. Bio je sudac i veleposlanik. Visoke pozicije dobio je od careva Trajana i Hadrijana. Najveći rad mu je knjiga "Usporedni životopisi" (Vitae parallelae) koja sadrži 46 biografija. Opisano je po 23 Grka i Rimljana. Opisao je Cezarov život. Jedan od najpoznatijih povjesničara svih vremena.

Brak je dvoboj gdje gine lična sloboda.

Čovjek, vidjevši da neko sakuplja milostinju za bogove reče: Neću da čujem za bogove koji prose!

Događa se da oni koji čeznu za beskorisnim i traže samo ono što je suvišno obično ne postignu ni ono što im je potrebno.

Duša zaljubljenog čovjeka živi u tuđem tijelu.

Kad je neki Perzijanac upitao Lisandra koji državni oblik najviše odobrava, on je odgovorio: Onaj u kojem se poštenima i nevaljalima sudi prema zaslugama.

Kad su prijatelji nekoga Rimljanina prekoravali što je svoju lijepu, bogatu i čestitu suprugu zanemario, pokazao im je svoje nove sandale i rekao: - Zar i to nije novo i lijepo, ali niko ne zna kako me obje sandale tište!

Ljepota proživljena života je prava mjera, a ne dužina njegova trajanja.

Meni ne treba prijatelj koji se u svemu slaže i na sve klima glavom, jer to isto moja sjenka može uraditi mnogo bolje.

Netko je kazao da sreća upravlja našim životom, a ne mudrost, a to znači da ljudsku sudbinu, kao što mudrac reče, ne vodi umna sposobnost nego puka slučajnost.

Uopće je potrebno da djecu čuvamo od društva loših ljudi jer uvijek nešto od njihove zloće ostane u dječjem srcu.