Salvador Dali - citati

Salvador Dali

Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí i Domènech, Markiz od Pubola ili Salvador Felip Jacint Dalí Domènech, znan kao Salvador Dalí (Figueras, 11. svibnja 1904. – Torre Galaeta, 23. siječnja 1989.), španjolski slikar, pisac, dizajner i autor filmova.

 

Dalí je u povijesti zapamčen po svojim snažnim i bizarnim slikama, te kao jedan od najpoznatijih predstavnika nadrealizma u slikarstvu. No, unatoč njegovom jedinstvenom načinu slikanja, mnogi stručnjaci upravo taj način atributiraju utjecaju renesansnih majstora.[1][2] Među njegovim enormnim opusom ipak je najpoznatija njegova slika Postojanost pamćenja (Mekani satovi) dovršena 1931., koja je, osim po svojoj iznimnoj umjetničkoj vrijednosti, poznata po tome što je korištena u mnogim igranim i animiranim filmovima. Svoje umjetničke ambicije, Dalí je usmjerio i na fotografiju, dizajn, književnost i snimanje filmova. Surađivao je i s Waltom Disneyjem na nikad dovršenom, za Oscara nominiranom animiranom filmu pod nazivom Destino, koji je dovršen i izdan tek 2003. godine. Na području igranog filma surađivao je sa slavnim Alfredom Hitchcockom na filmu Začarana iz 1945. za koji je napravio slavnu scenu sna, a sa svojim prijateljem, redateljem Luisom Buñuelom surađivao je (scenarij i gluma) na avangardnim filmovima Andaluzijski pas i Zlatno doba.

Inteligencija bez ambicije je poput ptice koja nema krila.

Ja se ne drogiram. Ja sam droga.

Jedina razlika između mene i ludaka jeste da ja nisam lud.

Kad neka žena kupuje mušku košulju, onda je zaljubljena. Kad je pegla, onda je udata. Ako pri tome i pjeva, ona je i prvo i drugo.

Muzika uz večeru uvreda je i kuharu i violinisti.

Najiskrenije želje žene moraju se proučavati sa njenih zatvorenih očiju.

Ne boj se savršenosti - nikad je nećeš doseći.

Nemoj se bojati perfekcije - nikada je nećeš dostići.

Nemoj se mučiti da budeš moderan. Na žalost, to je stvar koju, ma šta činio, ne možeš izbjeći.

Postoje dani kada pomislim da ću umrijeti od predoziranja zadovoljstvom.

Postoji samo jedna razlika između mene i ludaka. Ludak misli da je normalan, a ja znam da sam lud.

Prvi čovjek koji je ikada uporedio obraz mlade djevojke sa ružom je pjesnik. Prvi koji je to ponovio je vjerovatno idiot.

Raj nije gore, već u srcu čovjeka.

Ratovi nisu nikada nikoga povrijedili osim ljudi koji su izginuli.

Razlika između lažnih i pravih sjećanja je poput razlike u draguljima - uvijek se oni lažni čine da su stvarniji i sjajniji.

Slikanje je najiskrenija umjetnost u kojoj nema mogućnosti da varaš. Ili je dobro ili je loše.

Svako jutro nakon što se probudim iskusim najveće zadovoljstvo - a to je da sam ja Salvador Dali.

Tajna moga uticaja je uvijek bila u tome da je ostajala tajnom.

Trgovanje bez reklame je isto što i namigivanje devojci u mraku. Ti znaš šta radiš, ali niko drugi to ne zna.

U šestoj godini sam želio postati kuhar. U sedmoj godini Napoleon. Moja ambicija je tako rasla iz godine u godinu sve do sada.