Sun Tzu - citati

Sun Tzu

Sun Tzu (5. vijek p.n.e.), svojevremeno poznat i kao Sun-Wu, živio je u kineskoj državi Wu. Bio je general i vojni strateg. Njegova knjiga Umijeće ratovanja se smatra najranijim djelom koje obrađuje vojnu strategiju i danas je jedno od najvažnijih na ovom polju.

 

Jedini preživjeli izvor informacija o životu Sun Tzua je biografija koju je napisao historičar Sima Qian u 2. vijeku p.n.e. Forma i sadržaj Umijeća ratovanja nam sugerišu da je knjiga napisana između 400. p.n.e. i 320. p.n.e.

 

Neki učenjaci smatraju da je Sun Tzuov rad u stvari napisan od više kineskih filozofa i da Sun Tzu čak nikada nije ni postojao kao historijska ličnost. Postoje dokazi koji više podupiru ovu teoriju nego tradicionalnu, koja smatra da je Sun Tzu uistinu bio historijska ličnost. Lionel Giles je u uvodu svoga prijevoda Umijeća ratovanja iz 1910. godine samo proširio sumnju u stvarno postojanje Sun Tzua. Skupina tekstova ugraviranih u bambusovo drvo je pronađena 1972. u grobu blizu Linyi u Shandongu. Oni su potvrdili dijelove tekstova koji su već bili znani, ali i dodali nova saznanja. Ova verzija teksta se datira između 134 - 118. p.n.e. pa prema tome isključuje starije teorije da su dijelovi teksta napisani mnogo ranije. Smatra se da je Sun Tzu potomak Sun Quana, osnivača kraljevine Wu, koja je bila jedna od tri superdinastije tokom perioda koji se naziva Tri kraljevstva.

Da bi vojnici shvatili prednosti poražavanja neprijatelja oni isto tako moraju biti nagrađeni.

Dobiti sto pobjeda u sto bitaka nije vještina. Vještina je pobijediti neprijatelja bez borbe.

Drži prijatelje blizu, a neprijatelje još bliže.

General je vješt u napadima kada njegov neprijatelj ne zna šta da brani, a general je vješt u odbrani kada njegov neprijatelj ne zna šta da napadne.

General koji napreduje bez gramzivosti za slavom i koji se povlači bez straha od sramote, koji samo razmišlja kako da zaštiti svoju zemlju i da dobro služi svome vladaru je dragulj kraljevstva.

Gledajući na praktičnu umjetnost vođenja rata, najbolje je osvojiti protivnikovu zemlju u cjelosti i nedirnutu. Pocijepati je i uništiti i nije tako dobro.

Iznenađenje je najbolji prijatelj u ratu.

Kvalitetna odluka je poput dobro tajmiranog naleta sokola koji mu omogućava da udari i uništi njegovu žrtvu.

Moraš vjerovati u sebe.

Možeš li zamisliti šta bih sve mogao uraditi ukoliko bih uradio sve što mogu?

Nadahnut vladar je onaj koji puno promišlja. Dobar general je onaj koji je jako oprezan.

Nepobjedivost leži u odbrani. Mogućnost pobjede leži u napadu.

Nijedna nacija neće imati nikakve koristi od dugotrajnog ratovanja.

Nove prilike se multipliciraju nakon što se iskoriste.

Od najveće važnosti u ratu je da napadneš protivnikovu strategiju.

Od velike važnosti je da pronađeš neprijateljske špijune koji su došli da te špijuniraju i da ih podmitiš kako bi ti služili. Daj im instrukcije i pobrini se za njih.

Odnosi se prema svojim vojnicima kao prema svojoj djeci i pratiće te u najdublje doline; odnosi se prema njima kao prema svojim sinovima i stajaće pored tebe do smrti.

Onaj ko je oprezan i spreman očekuje svoga neprijatelja, koji to nije, će pobijediti.

Onaj koji zna kada se treba boriti, a kada se ne treba boriti, će biti pobjednik.

Planiraj ono što je teško dok je još lako, čini ono što je veliko dok je malo. Najteže stvari na svijetu moraju biti načinjene dok su još lake, najveće stvari na svijetu moraju biti načinjene dok su još male. Iz tog razloga mudraci nikada ne čine ono što je veliko i to je razlog zašto oni tu veličinu mogu postići.

Pobijediti bez borbe jest najbolje.

Pobjednički ratnici prvo pobjede pa onda idu u rat, dok poraženi ratnici prvo idu u rat pa onda teže da pobjede.

Prepoznajte veliko dok je još malo.

Pretvaraj se da si slabiji i time nahrani protivnikovu aroganciju.

Prilika da osiguramo sebe od poraza leži na našim rukama, ali priliku da se pobijedi neprijatelj ti može dati jedino neprijatelj.