Winston Churchill - citati

Winston Churchill

Sir Winston Leonard Spencer Churchill rođen je 30. novembra 1874. godine u mjestu Oxfordshire. Godine 1895. završio je vojnu akademiju u Sandhurstu. Kao oficir britanske vojske borio se 1897. - 1898. protiv ustanika na sjeverozapadu Indije, a 1898. pod Kitchenerom, u bici kod Omdurmana (Sudan). Naredne godine napušta vojsku i neuspješno se kandidra kao član Konzervativne stranke za zastupnika u britanskom parlamentu. Kao ratni dopisnik učestvovao je u burskom ratu kada je (1898.) i zarobljen. Svojim podvizima i dopisima sa ratišta stekao je veliku popularnost na osnovu koje je 1900. izabran za zastupnika Donjeg doma. Četiri godine kasnije priključio se Liberalnoj stranci. U periodu od 1905. - 1908. obnašao je dužnost državnog podsekretara za kolonije, a u periodu 1908. - 1909. bio je ministar trgovine. No, iste godine preuzima dužnost ministra unutrašnjih poslova i na njoj ostaje sve do 1911. godine. Od tada pa sve do 1915. prvi je lord Admiraliteta. Nakon neuspjele dardanelske operacije odlazi na Zapadni front kao zapovjednik bataljona. Dvije godine kasnije, 1917. ponovo preuzima ministarsku dužnost kao ministar za municiju. Već naredne godine (1918.) postaje ministar rata i avijacije. Na tom mjestu ostaje sve do 1921. godine. Od tada pa do 1922. ministar je kolonija.

 

U vrijeme Oktobarske revolucije uporni je zagovornik intervencije protiv Sovjetske Rusije i jedan od glavnih organizatora intervencije. Neuspjeh i visoka cijena tog eksperimenta potakli su Lloyd Georgea da ga premjesti na čelo ministarstva kolonija (1921. - 1922.). Godine 1924. iz Liberalne stranke prelazi u Konzervativnu stranku i iste godine postaje ministar finansija. Na toj dužnosti ostaje sve do 1929. godine. Po dolasku Hitlera na vlast u Njemačkoj Churchill opominje Britaniju i poziva je da se što prije i što jače naoruža. Oštro osuđuje vladinu politiku popuštanja Hitleru, a Minhenski sporazum naziva porazom bez rata. Zalagao se za beskompromisni stav spram Hitlera kao jedini način na koji ga se može obuzdati. Nakon što je Britanija objavila rat Njemačkoj (3. septembra 1939.) ulazi u Chamberlainovu vladu kao prvi lord Admiraliteta. U najtežim danima za Britaniju - nakon Savezničkog sloma u Norveškoj (10. maja 1940.) i poslije pada Francuske postao je predsjednik britanske vlade i vođa Konzervativne stranke. U sudbonosnim trenucima kada je Velika Britanija sama stajala nasuprot nacističkoj Njemačkoj Churchillove riječi zadivile su čitav svijet:

 

Nikada nećemo malaksati ni popustiti. Ići ćemo do kraja ma kakva cijena bila; borićemo se na plažama; borićemo se na poljima i na ulicama; borićemo se u brdima; nikada se nećemo predati.


Winston Churchill je umro 24. januar 1965. godine.

Neprekidan trud, a ne snaga i inteligencija, je ključ da otključamo naše mogućnosti.

Nikad, nikad, nikad ne odustaj.

Ovo sada nije kraj, ali nije ni početak kraja. Ovo je možda kraj početka.

Pesimista vidi teškoću u svakoj prilici, dok optimista vidi priliku u svakoj teškoći.

Pokazati ćemo milost, ali tražiti je nećemo.

Političar mora da ima mogućnost predviđanja da kaže šta će se desiti sutra, iduće sedmice, idućeg mjeseca ili godine, međutim, mora isto tako imati mogućnost da objasni zašto se to nije desilo.

Potrebna je hrabrost da se ustane i govori, ali je hrabrost isto tako potrebna da se sjedne i sluša.

Povijest će biti blaga prema meni, jer je ja namjeravam i napisati.

Prečesto je snažan ćutljiv čovjek ćutljiv zato što nema šta reći, dok je smatran snažnim samo zato što je prećutao nešto.

Ratni zarobljenik je osoba koja te je pokušala ubiti, te u tome nije uspjela, a onda nakon toga od tebe traži da to isto ne učiniš i ti.

Rusija je zagonetka umotana u misteriju unutar enigme.

Šala je jako ozbiljna stvar.

Socijalizam je filozofija propadanja, kodeks neukosti i evanđelje zavisti. Njegova jedina vrlina je podjednako dijeljenje bijede.

Stav je mala stvar koja pravi veliku razliku.

Što dalje pogledaš unazad, to ćeš dalje vidjeti unaprijed.

Svako ima svoj dan, a neki dani traju duže od ostalih.

Svinje mi se nekako sviđaju. Psi nas gledaju odozdo. Mačke nas gledaju odozgo. Svinje nas gledaju kao sebi ravne.

U ratu: odlučnost. U porazu: prkos. U pobjedi: velikodušnost. U miru: dobra volja.

Ukoliko ljudska rasa želi da ima produžen i neograničen period materijalnog prosperiteta onda je jednino što moraju učiniti to da se ponašaju miroljubivo i pomagački jedni prema drugima.

Umjesto da se unaprijed brinemo, bolje je da unaprijed razmišljamo i planiramo.

Uspjeh nije konačan, propast nije fatalna; hrabrost da se ustraje je ono što se računa.

Uspjeti znači prihvaćati neuspjeh za neuspjehom ne gubeći entuzijazam.

Uvijek je bilo mudro da gledaš malo unaprijed, ali je malo teže gledati dalje nego što vidiš.

Uvijek možete računati da će Amerika uraditi pravu stvar - nakon što pokušaju sve ostalo.

Uvijek sam spreman da učim iako mi se ponekad ne sviđa da me drugi uče.